Islam Dan Masyarakat Melayu: Penanan Dan Pengaruh Timur Tengah. Muhammad Redzuan Othman

ISBN:

Published: 2012

Paperback

210 pages


Description

Islam Dan Masyarakat Melayu: Penanan Dan Pengaruh Timur Tengah.  by  Muhammad Redzuan Othman

Islam Dan Masyarakat Melayu: Penanan Dan Pengaruh Timur Tengah. by Muhammad Redzuan Othman
2012 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, RTF | 210 pages | ISBN: | 7.48 Mb

Islam membawa perubahan penting kepada masyarakat Melayu. Perkembangan politik dan sosial yang berlaku dalam masyarakat Melayu mempunyai kaitan langsung dengan agama Islam. Sejak pengenalannya lagi, Islam telah menjadi sumber revolusi dari dalam yangMoreIslam membawa perubahan penting kepada masyarakat Melayu. Perkembangan politik dan sosial yang berlaku dalam masyarakat Melayu mempunyai kaitan langsung dengan agama Islam. Sejak pengenalannya lagi, Islam telah menjadi sumber revolusi dari dalam yang mencorakkan perkembangan masyarakat tersebut.

Sebagai sebahagian umat Islam, orang Melayu berbangga dengan warisan Islam yang dimiliki mereka dan menganggap diri mereka sebagai sebahagian daripada persaudaraan dan peradaban yang lebih besar. Disebabkan Islam besumber dari Timur Tengah, jalinan antara orang Melayu dengan rantau tersebut menjadi hubungan yang berkekalan kerana faktor yang dikaitkan dengan agama. Dari segi sejarahnya juga orang Melayu sering melihat ke arah Timur Tengah sebagai sumber kepimpinan, rujukan dan model yang seharusnya dicontohi.Buku ini bertujuan bagi menjelaskan peranan yang dimainkan oleh Islam dan pengaruh dari Timur Tengah dalam membawa perubahan pemikiran kepada masyarakat Melayu.

Buku ini juga bertujuan bagi menunjukkan bahawa sebelum Perang Dunia Kedua, pengaruh dari Timur Tengah telah memainkan peranan penting dalam mencorakkan pemikiran masyarakat Melayu, mendahului peranan yang dimainkan oleh mereka yang mendapat pendidikan Inggeris dan Melayu. di samping itu, buku ini juga bertujuan bagi memaparkan kegigihan usaha mereka yang mendapat pendedahan di Timur Tengah dalam usaha memberikan kesedaran kepada masyarakat Melayu.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Islam Dan Masyarakat Melayu: Penanan Dan Pengaruh Timur Tengah.":


garyjordanphotographer.com

©2014-2015 | DMCA | Contact us